Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nyugdíjrendszer: durva változást tartogatnak a választások u
  2018-03-29 19:35:07, csütörtök
 
  Nyugdíjrendszer: durva változást tartogatnak a választások utánra?



Magyarország Alaptörvénye (a Kínai Népköztársaság Alkotmányából átvéve) elrendelte, hogy a nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni. Miért szorulna egyáltalán támogatásra az a szülő, aki kapja az állami nyugdíját? - teszi fel, az egyelőre nem megválaszolható kérdést Farkas András nyugdíjszakértő

K. Kiss Gergely, 2018. március 27. kedd, 07:29


Az alkotmányos előírást végrehajtható rendelkezésekre fordítja az új Polgári Törvénykönyv (2013. évi V. törvény), amely részletesen szabályozza a rokontartási kötelezettségeket, nem is beszélve a szociális törvényről (1993. évi III. törvény), amelyek konkrét és súlyos kötelezettségeket ró rászoruló szüleikkel kapcsolatban a nagykorú gyermekekre - olvasható a nyugdijguru.hu blogbejegyzésében.
Kiürül az ország - kell emiatt aggódni?

A Ptk. rokontartási szabályai szerint a tartási kötelezettség elsősorban a nagykorú gyermeket terheli a rászoruló szülőjével szemben. Nem csupán a vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek köteles az eltartásra, hanem a mostoha- és nevelt gyermek is, ha őt a mostoha- vagy a nevelő szülő hosszabb ideig, ellenszolgáltatás nélkül nevelte.

A tartás mértékére és módjára vonatkozóan elsősorban a jogosult és a kötelezett megállapodása az irányadó. Megállapodás hiányában a jogosult a tartás bírósági meghatározását kérheti.

A bíróság a tartás mértékét a jogosult megélhetésének indokolt költségei és a kötelezett teljesítőképessége alapján határozza meg. Az idős kora, betegsége, fogyatékossága vagy más ok miatt gondozásra szoruló szülő tartásának kötelezettsége a gondozásának és ápolásának költségeire, valamint az azokkal kapcsolatos más szükséges szolgáltatásokra is kiterjed.

Csavartak még egyet rajta

Farkas szerint rendkívüli megterhelést jelenthet a gyermekekre (és az unokákra) az az előírás, hogy a velük szemben érvényesíthető összes tartási igény elérheti a jövedelmük felét. 2016. július 1-jétől a Ptk. kiegészült egy új rendelkezéssel, mely szerint aki a tartásra rászorult szülő szükségleteinek ellátásáról a tartásra köteles gyermek helyett anélkül gondoskodik, hogy erre jogszabály vagy szerződés rendelkezése alapján köteles lenne, az indokoltan nyújtott ellátás ellenértékének megtérítését az ellátás nyújtásától számított egyéves jogvesztő határidőn belül követelheti a tartásra kötelezhető gyermektől. És ehhez nem kell a szülő hozzájárulása sem!

Ez az eljárásrend tovább szigorodott 2017. január 1-jétől, a szociális törvény új rendelkezésével, amely szerint ha tartós bentlakásos intézményi ellátás esetén az ellátottnak van nagykorú, vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeke, a jövedelemhányad (jellemzően a nyugdíj 80 százaléka) és az intézményi térítési díj közötti különbözet megfizetésére az erre irányuló megállapodás alapján a gyermek köteles. Ha a gyerek megállapodás alapján nem hajlandó fizetni, akkor az intézmény saját jogon, a szülő egyetértése, sőt tudomása nélkül is beperelheti a gyermeket tartási kötelezettsége és képessége mértékével arányban állóan a díjkülönbözet megfizetése érdekében.

E rendelkezésekben szó sem esik a Ptk-ban szereplő azon rendelkezésről, amely az intézmény szerződéses vagy törvényi gondozási kötelezettségéről mint a szülőtartást korlátozó tényezőről tesz említést. Ez az a rendelkezés, amely szélesre tárhatja a kaput a szülőtartási perek előtt.

Nincs kizárva, hogy kiterjesztenék

Ennek alapján nem elképzelhetetlen, hogy a szociális szféra krónikus forráshiánya miatt a szülőtartás iránti intézményi perindítás nem csupán jog, hanem egyenesen kötelezettség lesz, amelyet a fenntartók előírnak az ellátó intézmények számára. (Persze csak a választások után...)

A Ptk. említett módosításának lényege a hivatalos értelmezés szerint az, hogy nemcsak a rászoruló szülő, hanem az a magánszemély, valamint az az intézmény is követelhet költségtérítést, aki a nagykorú gyermek helyett gondoskodik a rászoruló idős szülőről.

Csakhogy a társadalombiztosítás éppen azért jött létre Magyarországon 1927-ben, hogy az idősek ellátásának terhét levegye az erre képtelenné vált családok válláról és társadalmasítsa az idősek eltartását az aktív korú dolgozókra és munkáltatóikra kirótt járulékfizetés révén - értékel a nyugdíjszakértő.

Az, aki képes rá és mégsem gondoskodik a szülőjéről, a hivatalos megítélés szerint hálátlan. Az, akinek van pénze és mégsem gondoskodik a szülőjéről, valójában a többi adófizetőt terheli. Ez a megállapítás súlyos tévedést tartalmaz, hiszen ha a gyermek fizeti a rá kirótt közterheket, köztük a nyugdíjjárulékot, munkáltatóként pedig fizeti a szociális hozzájárulási adót, akkor teljesíti a szülők eltartásának a társadalombiztosítás révén társadalmasított kötelezettségét és a legkevésbé sem terheli a többi adófizetőt.

Talán őszintébb lett volna bejelenteni, hogy nincs és nem is lesz pénz a szociális ellátórendszerben (mert helyette inkább vonzóbb és csillogóbb célokra költik a pénzt), így aztán valóban elsődlegesen a család feladata lesz a rászoruló idősek eltartása, ápolása, gondozása.

A családokat összeroppanthatja ez a kötelezettség

Farkas András emlékeztet, hogy 91 évvel ezelőtt a születéskor várható élettartam Magyarországon nem érte el az 50 évet, most a férfiak esetében 71, a nők esetében 78 év. Ma 100 termékeny korú magyar nőnek 148 gyermeke van a száz évvel ezelőtti 800-hoz képest. Így a sokkal hosszabb ideig élő szülők eltartásának terhe sokkal kevesebb gyermek között oszlik meg - akiket változatlanul terhel a társadalmasított közteherviselés és a saját kiskorú (vagy tanuló nagykorú) gyermekek eltartásának terhe is.

A társadalombiztosítás lényege, hogy az idősek és egyéb nagykorú rászorulók eltartásának terhe elsődlegesen nem a család, hanem a társadalom feladata. A szülőtartás felturbósítása és a család felelősségének túlhangsúlyozása ezért nincs összhangban a társadalombiztosítás alapelveivel.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nyugdijrendszer_durva_valtozast_tartogatnak_a _valasztasok_utanra.659386.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szolgáltatásokra, nyugdíjjárulékot, társadalmasított, elképzelhetetlen, rendelkezésekben, túlhangsúlyozása, rendelkezésekre, nyugdijrendszer, rendelkezésével, jövedelemhányad, megválaszolható, költségtérítést, nyugdíjszakértő, közteherviselés, társadalmasítsa, kötelezettségét, nyugdíjrendszer, szükségleteinek, rendelkezésről, magyarországon, kiterjesztenék, meghatározását, népköztársaság, fogyatékossága, munkáltatóként, kötelezettsége, felturbósítása, örökbefogadott, érvényesíthető, ellenértékének, rendelkezéssel, megélhetésének, munkáltatóikra, járulékfizetés, felelősségének, megfizetésére, választások utánra, nagykorú gyermekek, állami nyugdíját, alkotmányos előírást, rokontartási kötelezettségeket, szociális törvényről, nagykorú gyermekekre, tartási kötelezettség, nagykorú gyermeket, rászoruló szülőjével, mostoha- vagy, nevelő szülő, tartás mértékére, kötelezett megállapodása, tartás bírósági, tartás mértékét, Magyarország Alaptörvénye, Kínai Népköztársaság Alkotmányából, Farkas András, Kiss Gergely, Polgári Törvénykönyv,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Két tekintet van  Életművészet  Facebookon kaptam  Búzaszentelés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  A lelki élet nem arról szól, ....  Ma  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Pillangó  A Mester kezének érintése  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  Maradék idő  Naplemente  William Shakespeare idézet  Föld napja április 22  Szép estét  A végzet az  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam Krisztinától  Naplemente  Amit átélünk,  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  Föld napja április 22  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 25  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Ünnepelj csak  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Sokkal bölcsebb a természet,  Facebookon kaptam  Maradék idő  Alvó cica  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  Két tekintet van  Volt egy...  Április 22. a Föld napja,  A föld szépségéért  Két tekintet van  Vannak arcok  Április 22. a Föld napja,  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  A fák lelke  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  A végzet az  A boldogság ült a világvégén  Mosolyogtál már ma?  A végzet az  A hét szűk esztendő 
Bejegyzés Címkék
választások utánra, nagykorú gyermekek, állami nyugdíját, alkotmányos előírást, rokontartási kötelezettségeket, szociális törvényről, nagykorú gyermekekre, tartási kötelezettség, nagykorú gyermeket, rászoruló szülőjével, mostoha- vagy, nevelő szülő, tartás mértékére, kötelezett megállapodása, tartás bírósági, tartás mértékét, jogosult megélhetésének, idős kora, azokkal kapcsolatos, velük szemben, jövedelmük felét, tartásra rászorult, tartásra köteles, indokoltan nyújtott, ellátás nyújtásától, tartásra kötelezhető, szülő hozzájárulása, eljárásrend tovább, szociális törvény, intézményi térítési, erre irányuló, gyermek köteles, gyerek megállapodás, intézmény saját, szülő egyetértése, gyermeket tartási, díjkülönbözet megfizetése, intézmény szerződéses, szülőtartást korlátozó, szülőtartási perek, szociális szféra, szülőtartás iránti, fenntartók előírnak, ellátó intézmények, választások után, hivatalos értelmezés, rászoruló szülő, nagykorú gyermek, rászoruló idős, idősek ellátásának, erre képtelenné, idősek eltartását, aktív korú, hivatalos megítélés, többi adófizetőt, megállapítás súlyos, gyermek fizeti, szociális hozzájárulási, szülők eltartásának, szociális ellátórendszerben, család feladata, rászoruló idősek, családokat összeroppanthatja, születéskor várható, férfiak esetében, száz évvel, sokkal hosszabb, társadalmasított közteherviselés, saját kiskorú, társadalom feladata, szülőtartás felturbósítása, család felelősségének, szolgáltatásokra, nyugdíjjárulékot, társadalmasított, elképzelhetetlen, rendelkezésekben, túlhangsúlyozása, rendelkezésekre, nyugdijrendszer, rendelkezésével, jövedelemhányad, megválaszolható, költségtérítést, nyugdíjszakértő, közteherviselés, társadalmasítsa, kötelezettségét, nyugdíjrendszer, szükségleteinek, rendelkezésről, magyarországon, kiterjesztenék, meghatározását, népköztársaság, fogyatékossága, munkáltatóként, kötelezettsége, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5712
  • e Hét: 19942
  • e Hónap: 31053
  • e Év: 184549
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.